CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday, January 29, 2009

Telekong Surabaya

TELEKONG DEWASA



#01 (SOLD)

Fabric type : Cotton Gred A (Batik)
Price + courier : RM 45.00
Quantity : 1 no

**********************************************************

#02 (SOLD - Faizura)
Fabric type : Cotton Gred A (Batik)
Price + courier : RM 45.00
Quantity : 1 no

**********************************************************

#03 (SOLD - Amirah)
Fabric type : Doby Gred A
Price + courier : RM 55.00
Quantity : 1 no

**********************************************************
#04 (SOLD OUT - nekrock 4, atiqah 1, faizura 1)
Fabric type : Cotton Gred B (sulam punggung)
Colour : 3 white, 3 creame
Price + courier : RM 30.00
Quantity : 6 nos

**********************************************************
TELEKONG REMAJA/ANAK

#05 (SOLD - Athirah)

Fabric type : Doby Gred B

Price + courier : RM 45.00

Quantity : 1 no

**********************************************************

#06 (SOLD - angus)

Fabric type : Doby bulu (pokok)

Price + courier : RM 45.00

Quantity : 1 no

***********************************************************

#07 - AVAILABLE

Fabric type : Doby Gred A (strawberry)

Price + courier : RM 55.00

Quantity : 1 no

***********************************************************

Wednesday, January 28, 2009

Liburan di Surabaya

Cuti Tahun Baru Cina tahun 2009, adeq sekeluarga dapatlah luangkan masa ke Surabaya...itu pun kawan baik hubby yang ajak kalau tak jangan mimpi laaa dapat gi...So pagi 24/01 bangun jam 5 pagi...siap2 then drebar antar ke epot...flight jam 7.40 pagi...sampai surabaya jam 10.30 pagi lewat sebab ade masalah teknikal dan turbulance...adam baik jee tahan mata tak tido2...makan tengahari di Sidoarjo...patutnya terus ke Malang dan Batu tapi jalan tutup tatau ape sebab...balik semula ke surabaya check-in hotel Ibis Rajawali...dapat tido satt pastu gi Pusat Grosir Jembatan Merah...lintas jalan je depan otel...dapatlah rembat telekung2 tuh...kain2 adseq jeling2 je dulu sebab isnin ade free 1 hari sopping...badan kaki pun dah capek sangat...pastu kumpul kat otel then gi makan kat rumah makan Handayani tuh...makanan sedap, murah, esklusif...ilang gak penat...pastu gi Tunjungan Mall...1 hari jalan pun tak abis weii...besarr banget ade Sogo skali otel dlm tuh...ade masa 1/2 jam je kire survey giteww....popom...

Pagi bekfes kat otel...terus gi Taman Safari...mayak natang eheh...pastu gi Malang...tapi malang tul hari hujan lebat gilerr...di situ ade ladang epal...kawasan sejuk cam cameron la kirenye...sayur macam2 ada...sebab ujan so beli je laa epal kat tepi jalan...memang ranum fresh...tak jadik gi Batu sebab dah petang n ujan...Batu tu bayak tempat pengrajinan kulit, kebaya2, tas tangan, pendek kata direct source laa...memang tempat murah...jangan belanja kat mall weii...on the way balik singgah Tanggulangin...ikut lagenda dulu2 ade org yang boleh pikul (tanggul) angin tuh...kire gagah perkasa laa...tu nama tempatnya Tanggulangin...ini pun tempat pengrajinan...adeq, hubby, V, member tu 3 org lagi tempah jaket kulit...tak sabar tunggu 8/2 ni jaketnya tiba...ooh ye...jaket tu bole siap 3 hari je...meremfitt gue lepas ni...balik tuh makan di Wong Solo maknanya Orang Solo...popom...

Program hari ni khas di bandar Surabaya aje...Makna Surabaya ialah daripada gabungan 'Sura' dan 'Boyo'...Dulu2 sejarahnya ade seekor ikan Sura (ikan jerung) bergelut dasat dengan seekor Boyo (buaya)...tapi kedua2 nya hebat takde yang menang takde yang kalah...kat depan Kebun Binatang (hehe zoo la tuh) ade tugu menatang 2 tuh tengah bergelut tapi gambarnya gelap so tak letak laa dlm blog nih...eeee buat rambutnye pasal sampai petang jadiknya...menci tul bergaduh gak laa dengan hubby...kene marah pasal tak setel urusan sendiri...die gi Tanggulangin dah balik dah...adeq dah cakap balik terus otel...sempat lagi lari ke Jembatan Merah tuh...die dengar drebar kata dah tutup terus suh gi bawak tempat makan...menci tul...makan pun moyok...kesal sangat...balik otel je terus tepon ibu yang jual telekong tuh tanya kedai dah tutup ke...die kata kedai dah tutup kalau ITC tu bukak tutup 8.30 mlm...adeq, V, adam terus naik taxi...skali sampai mall memang bukak sebab ade carrefour tapi yang grosir sume dah tutup sebab raya cina depa balik awal...hamjadah tul...last2 beli hair spray...jatuh laak 1 masa nak bayar tuh...patutnya kene bayar...tapi cashier tak kire pun...sib baik rejeki...balik dengan hampa...mandi pastu terus packing...sok pagi2 nak balik mesia...haa kitorg ni datang beg kosong..baju selai dua...heheh pastu sopping laa baju nak pakai sok luse tu kan kan...balik beg penuh...kalau jadik beli kain2 tu dah tak muat dah begnye...kene beli beg lain la jawabnya...popom

bangun jam 5 pagi macam dah lewat sangat dah sebab matahari terang gilerr...kitorang kul 6 pagi waktu indo dah turun bekfes...ade masa 1 jam lagi hehe...kata drebar "wah macam takut tak pulang yaa"...bapak V pun datang ke otel naik bas 4 jam dari Ngawi, Solo...so jumpa jap je pagi tuh...kasihnya bapak sanggup berkorban...hheehe...kat Juanda Epot sumenya berjalan lancar...orang tak ramai...flight berlepas jam 9.25 pagi waktu indo...sampai jam 12 tghari waktu mesia...awal 1/2 jam lak flight nye...laju tahap gaban kot...kat epot jangan lupe beli semekot famous amos...heeh sekian



Sling beg kulit genuine ini dibeli untuk Amirah...senang nak isi barang balik dari asrama...cantek banget...2 side compartment with zipped pocket in the middle + 1 zipped pocket...dalamnya besar sesuai nak bubuh segala natang...hehe
Sling beg V ni pun genuine leather...memang cantik dan simple...

Ini beg adeq yang tak masuk dalam list sopping...hajat nak beli sling beg last2 handbag je namfak...harga murah je tak sampai 50 hinggit...heheh bole pakai 2 kaler baju tuh...gold n green..
Mesin urut ni bagus...besh gilerr...adam pun pandai urutkan mama die ni...harga Rp250,000 tapi dapat diskaun sebab hubby cakap jawa giteww dalam Rp125,000...

Lobi hotel Ibis Rajawali, Surabaya 3 star ajooo...

Mini bar kat lobi hotel...kalau nak main pool tu dengan syarat mesti beli air minuman...kekke kelako ajee...

Bekfes pada pagi Selasa...last day bekfes tuh...mamam pastu terus gi epot...

Nilah pusat pengrajin jaket kulit di Tanggulangin...memang murah banget...kirenya ni la source tempat buat jaket kulit seluruh Indonesia...depa ni tau buat je..marketing tak pandai...nanti ade la peniaga2 dari mall datang amik jaket dari depa nih...kalau harga kat mall tuh bole dapat 2 jaket kat sini...hehe adeq tempah jaket kulit kaler dark brown jenis kot giteww...so bole gi meeting...meremfitt pun leh gak...harga Rp600,000 ajee...kat permata tuh harga Rp1,400,000 weiii bole dapat 2 jaket...giler tul...permata tu tak sampai bape meter jek...

Uols pernah dengar tak kat berita pasal banjir lumpur di Malang, Indonesia...uols bayangkan kat atas tuh dah macam tasik seluas 3000 ekar...dulu di situ ade rumah2 tapi dah hancur kene lumpur, highway pun ade gak...panas woo keluar dari perut bumi...asalnya depa ni korek minyak tanah jadik produk tempatan...at last korek punye korek...lumpur menyembur keluar...sampai la ni lumpur tu tak benti kuar dan sentiasa berasap...namfak tuh...

Ni kat taman safari...ingatkan kat jalanraya je macet...dalam safari pun macet sebab natang ni mai tengah2 jalan...kitorang bagi makan pisang...tapi kan kan adeq tatau ape nama natang ni...sebab dia diluar kawasan yang ade signboard nama2 natang tuh...

Ni pun sama la ngan natang atas tadik cuma kaler je coklat...ishk tatau la namanye...tourist guide kitorang pun cam pelik je tatau namanye...

Rumah makan paling beshh adeq makan di Surabaya..konsep esklusif luar dan dalam...tapi makanan murah2 gilee tak macam di Solo, Batam n Bali...mahal wooo...ade penyanyi lagi mendendangkan lagu..kekke

Alahai adam dah rasa nak demam...badan dah panas...mata dah kuyu...ye laa first day die memang cenggitu...perubahan cuaca agaknye...tu posing tido tuh...kekke

Heehe lauk-pauk di restoran handayani...lupe lak nak bukak tutup periuk tuh...dalam tuh ade sup buntut (sup ekor) pastu ikan gurami yang paling hebat tuhh tak masuk lam gamba sebab owang dah mencekik baru nak sampai...so tak kose la nak amik gambo lagiii...cekik time..keke

Juanda Airport, Surabaya...view daripada parking...hmmm tak bape cantek laa gambonye...

Saturday, January 17, 2009

Mawi Again...Ekin Again

Gambo pelamin nih...biasa2 aje...cantik lagi Ekin nye pelamin kat Stadium tuh...kat umah Mawi pun cantik alaaa jawoo gituu..pengantin baru masuk tuh...

Kad undangan tu untuk 2 pax je...siap sampul lagi...kotak tu ade 4 tinggal 3...anak ku dah bedal jadik lapik nasi lemak...so dalam kotak kayu tu ade kurma 3 biji...dalam kotak kertas emas tuh ade kek...kek mende tah tak kose nak makan...we all dok meja no. 45 khas untuk keluarga Ekin...tapi ade gak owang tak skolah dok kat situ...alahai makcik...pasal diee laa kosi tak cukup...siap cop kan untuk kawan wartawan die tuh...tak ikut peraturan...tu la manusia...syok sendiri...

Saje je suh hubby amik gambo model ni...nak tunjuk betapa seksinya dan tingginya sume2 model yang lalu kat kitorang ni...tu zahnita...ke salah eja ek...alaaa artis gak laa...

Haaa dah aku sound hubby gambo tak jelas...baru nak blaja camne nak zoom...kalau adeq yang amik...mesti clear nye...

Weeiii gangguan laaa cameraman ni...flash die jek pikir...flash owang tak pikir....ni je laa gambo pengantin yg dapat diambil sebab hubby yang pegang camera...tangan tak bedung kot...die tak bagi adeq pegang camera sebab nanti snap sane...snap sini...die asik jeling jek...nyampah aku weii..

Nampak tu penari gelek masuk mengiringi pengantin masuk ke dalam khemah Le Marquee...meja adeq ni sebelah red carpet...so jelas giteww...

Show macam2 ada....gelek2...pusing...eh owg sembur api ikut mulut tu takde lam dan pic ni...

Show minah ni siap lilit2 ulor lak aihh...baru pasan...haaa tu brader kangkang tu tgh main api pusing2...tak namfak la api nye...

Pemandangan muka depan khemah jam 7.59 mlm... Le Marquee

Bahagian wawancara tetamu2 dan artis2 di belah kanan khemah...kat2 pintu masuk tu laaaa...

Di bahagian kiri ada band...lufe dah lagu ape depa nyanyi...tak ambik pusing dah...sibuk tengok owang lagi bestt...macam2 rupe...macam2 baju depa pakai...heheh mak arab n pak arab... haa nampak tak anita sarawak n hubbynye..

Gambo ni diambil dari coffee house...owang johor kata jamah...heheh makan ringan2 lerr...nak tunggu makan time dalam majlis paling pun kul 9 kan kan...memandangkan baru sampai dari JB...so sapedek la dulu ye...eh tak amik lak gamba wantan prawn soup...harga RM14.50 (x masuk tax tuh) mangkuk kocikkk...ajo...

Gambo pertama yang adeq amik is this kudee...actually kude ni berpusing pelan2...ade kolam air bawahnye...kalau uols namfak ade pale tuh...hehe azwan amboi3 ler tuh...nyamfah jeee serabut tul pakaiannye dari atas sampai ke bawah...cakit mateku ini...

Wednesday, January 14, 2009

Siapa Yahudi? Siapa Islam?

Petikan daripada Utusan Malaysia Rabu 14/01/2009:-

Mengapa orang Islam tidak berkuasa dan orang Yahudi paling berkuasa? Jawapannya ialah : Kurangnya ilmu. Kurangnya pendidikan dan kurangnya pelajaran.

Hanya ada 14 juta Yahudi di muka bumi ini; 7 juta di Amerika, 5 juta di Asia, 2 juta di Eropah dan 100,000 di Afrika.

Siapakah Yahudi?.....
1) Nabi Isa (Jesus of Nazareth),
2) Albert Einstein- saintis zaman moden paling terkemuka & disebut sebagai "Manusia Abad ini"
3) Sigmund Freud - bapa psikoanalisis
4) Benjamin Rubin - memperkenal jarum suntikan pelalian
5) Johas Salk - mereka vaksin polio yang pertama
6) Gertrude Elion - mencipta ubat melawan leukimia
7) Baruch Blumberg - mencipta vaksin Hepatitis B
8) Paul Ehrlich - menemukan rawatan untuk sifilis
9) Elie Metchnikoff - menang hadiah Nobel untuk penyakit berjangkit
10) Bernard Katz - menang hadiah Nobel kerana kajian transmisi neuromuskular
11) Andrew Schally - penerima Nobel dalam kajian endokrinologi (sistem endokrin & kencing manis)
12) Aaron Beck - menemui terapi kognitif (rawatan mental, kesugulan & fobia)
13) Gregory Pincus - membangunkan pil perancang keluarga yang pertama
14) George Weld - menang Nobel bagi kajian mata manusia
15) Standley Cohen - menang Nobel dalam kajian embriologi (kajian janin & perkembangannya)
16) Willem Kolff - mencipta mesin dialisis (mencuci) buah pinggang

Sejak 105 tahun, 14 juta Yahudi menang 15 dozen Hadiah Nobel, sementara 3 dimenangi oleh 1.4 billion umat Islam.

17) Stanley Mezor - mencipta mikrocip pertama
18) Leo Szilard - membangunkan reaktor rangkaian nuklear pertama
19) Peter Schultz - kabel gentian optik
20) Charles Adler - lampu isyarat
21) Benno Strauss - besi tahan karat (stainless steel)
22) Isador Kisee - sistem suara di pawagam
23) Emile Berliner - mikrofon untuk telefon
24) Charles Ginsburg - alat pita rakaman

Saudagar jenama terkaya di dunia;
25) Ralph Lauren (Polo)
26) Levis Strauss (Levi's Jeans)
27) Howard Schultz (Starbuck's)
28) Sergey Brin (Google)
29) Michael Dell (Dell Computers)
30) Larry Ellison (Oracle)
31) Donna Karan (DKNY)
32) Irv Robbins (Baskin & Robbins)
33) Bill Rossenberg (Dunkin Donuts)

Pengaruh dunia;
34) Richard Levin - presiden universiti tersohor Yale University
35) Henry Kissinger, Joseph Lieberman, Madeleine Albright - bekas setiausaha negara AS
36) Alan Greenspan - bekas pengerusi rizab perseketuan AS bawah Reagen,Bush,Clinton,Bush
37) Maxim Litvinov - bekas menteri luar Soviet Union
38) David Marshall - bekas ketua menteri pertama Singapura
39) Isaac Isaacs - bekas gabenor jeneral Autralia
40) Benjamin Disraeli - negarawan & penulis Britain
41) Yevgeny Primkov - bekas perdana menteri Rusia & bekas jeneral KGB
42) Jorge Sampaio - bekas presiden Portugal
43) Herb Gray - bekas timbalan perdana menteri Kanada
44) Pierre Mendes - perdana menteri ke-143 Perancis
45) Michael Howard - bekas setiausaha negara British
46) Bruno Kreisky - bekas canselor Austria
47) Robert Rubin - bekas setiausaha perbendaharaan AS

Dalam dunia media;
48) Wolf Blitzer - CNN
49) Barbara Walters - ABC News
50) Eugene Meyer - Washington Post
51) Henry Grunwald - ketua editor Time
52) Katherine Graham - penerbit The Washington Post
53) Joseph Lelyyeld - editor eksekutif, The New York Times
54) Max Frankel - The New York Times
55) Harrison Ford, George Burns, Tony Curtis, Charles Bronson, Sandra Bullock, Billy Cystal, Woody Allen, Paul Newman, Peter Sellers, Dustin Hoffman, Michael Douglas, Ben Kingsley, Kirk Douglas, Willian Shatner, Jerry Lewis, Peter Falk.
56) Steven Spielberg, Mel Brooks, Oliver Stone, Aaron Spelling, Neil Simon, Andrew Vaina, Michael Man, Milos Forman, Douglas Fairbanks, Ivan Reitman - pengarah & penerbit filem

57) George Soros - dermawan & penyangak mata wang. Dia menderma AS$4 billion untuk membantu ahli sains & universiti serata dunia.
58) Walter Annenberg - menderma untuk membina ratusan perpustakaan berjumlah AS$2 billion.

Pemenang Olimpik;
59) Mark Spitz - bolot 7 pingat emas
60) Lenny Krayzelburg - pemenang 3 kali pingat emas
61) Spitz Krayzelburg & Boris Becker

62) William James Sidis dengan IQ 250-300 ialah manusia tercerdik

Banyak lagi penerangan kenapa Islam mundur tapi I berminat dengan nama-nama di atas untuk rujukan sahaja.